Wat maakt een hotel duurzaam?

Duurzaamheid in hotels is een populair onderwerp geworden. Alles dat te maken heeft met ecologie, kreeg de afgelopen jaren de nodige aandacht. Tenslotte weten we ook met zijn allen hoe belangrijk het is dat we goed zorgen voor ons milieu. Wat is een duurzaam hotel?

Wanneer we er even helemaal tussenuit willen en op zoek gaan naar een hotel, lezen we steeds vaker over zogenaamde duurzame hotels. Maar wat maakt een hotel nu werkelijk duurzaam? We hebben in dit artikel alle belangrijke punten op een rij gezet, zodat jij kunt herkennen of jouw hotel echt duurzaam is of toch niet.

Minimale impact op het milieu

Dit is het eerste, maar ook meteen belangrijkste kenmerk van duurzaamheid. Namelijk maatregelen nemen die een minimale impact hebben op het milieu. Het is een nobel streven, maar blijkt soms moeilijk te bereiken. Wanneer een hotel echt volledig duurzaam wil zijn, moet er vanaf de start van de bouw al rekening mee worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een laag gebouw of het gebruik van kleuren die goed passen in het landschap.

Energiebesparingduurzaam reizen door europa

Een van de basisprincipes van duurzaamheid is energiebesparing. En gelukkig zijn er veel manieren waarop we dat kunnen doen. Zo kan er bij de bouw van het hotel al rekening worden gehouden met het gebruik van goede muurisolatie. Hierdoor zullen de verwarmingskosten in de winter fors dalen.

Duurzame verlichting is tevens een grote bron van besparing. Vooral gemeten op jaarbasis, is het een goede bijdrage aan een beter milieu. Gloeilampen wisselen voor spaarlampen. Het klinkt simpel en dat is het ook. Net als het plaatsen van timers op de verlichting in de gangen, zodat deze niet onnodig lang blijven branden.

Let op gebruik van verwarming en airco

De meeste hotelkamers hebben airconditioning en verwarming die per kamer instelbaar is. Dat betekent dat je als gast vrij bent om de kamer zo warm of koud te maken als je zelf wenst. Het risico hiervan is dat airco of verwarming blijft werken, ook wanneer de gast de kamer al lang heeft verlaten. Het is een enorme energieverspilling die op jaarbasis voor een behoorlijke schade zorgt aan het milieu. Voor een beetje frisse lucht, kan ook ouderwets een balkondeur of raam geopend worden. Het geeft minstens een net zo lekkere frisse lucht als wanneer de airco wordt ingeschakeld.

Schakel verlichting en tv uit

Veel hotels maken tegenwoordig gebruik van een zogenaamde sleutelkaart. Aan deze kaart zijn zowel de verlichting als de tv gekoppeld. Bij het verlaten van de kamer, wordt op deze manier geen onnodige energie meer verspild. Het is een kenmerk van een duurzaam hotel dat direct zichtbaar is voor de gast.

Let op waterverbruik

Water kunnen we absoluut rekenen tot het kostbaarste goed dat we hebben op onze aarde. Het is daarom ook een groot goed om water te besparen. Alleen, in een hotel blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het zo dat ieder klein beetje besparing helpt. Het zou daarom een optie kunnen zijn om een sticker te plakken in de badkamer. Een simpele reminder aan de gast om de kranen te sluiten.

Duurzaam inrichten

Een punt waar vaak niet meteen aan wordt gedacht, is het investeren in een milieuvriendelijk meubilair. Dit geldt zowel voor de hotelkamers, als voor de gemeenschappelijke ruimtes. Milieuvriendelijk meubilair wil niets anders zeggen dan meubilair dat met respect voor het milieu is geproduceerd. Het is een positieve ontwikkeling dat steeds meer hotels deze wijze van duurzaamheid beginnen toe te passen.

Hervullen van shampoo en zeepeco-vriendelijke hotels amsterdam

Zodra je de badkamer van een hotel binnengaat, is het toch steeds weer een verrassing welke kleine flesjes er klaar liggen. Leuke zeepjes, shampoo en bodylotion wordt veelvuldig meegenomen naar huis als aandenken. Wat tegenwoordig steeds meer hotels overwegen, is om over te stappen op hervulbare verpakkingen. Zo wordt de berg met afval minder. De gebruikte producten zijn veelal op basis van plantaardige ingrediënten en dus hypoallergeen.

Handdoeken regels

Het dagelijks vervangen van handdoeken was jarenlang een normale service in de hotelwereld. De trend van tegenwoordig is om alleen handdoeken te laten wassen die daadwerkelijk vuil zijn. Zo worden handdoeken alleen vervangen, wanneer ze in de wasbak of op de grond liggen. Handdoeken die ophangen, worden niet verschoond. In totaal scheelt dit op jaarbasis een enorme berg aan wasgoed en dus ook aan chemische wasmiddelen. Een klein kaartje in de badkamer herinnert de gast om op deze manier bij te dragen aan een beter milieu.

Ecologisch schoonmaken

Het klinkt prachtig, ecologisch schoonmaken. Maar wat is het grote verschil met een normale schoonmaakbeurt? De huishouding in de hotels krijgt steeds vaker de beschikking over ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen. Het zijn reinigingsmiddelen die beter zijn voor het milieu. Plus ze zijn meer geconcentreerd, waardoor er minder nodig is voor hetzelfde hygiënische resultaat.

Verstandig omgaan met buffet etenduurzaam hotel ontbijt

Het ziet er vooral prachtig uit, al dat eten waar je uit kunt kiezen bij het ontbijt of het diner. Het buffet is een standaard begrip in de hotelbranche. Maar helaas is het ook een feit dat overvolle borden, maar voor de helft worden leeg gegeten. Als gast is het goed om bewust om te gaan met het aangeboden voedsel. Kies wat je lekker vindt, maar verspil niet onnodig veel voedsel.

Verken de omgeving, huur een fiets

Veel duurzame hotels bieden fietsen te huur aan. Net als diverse wandel- en fietsroutes die verkrijgbaar zijn bij de receptie. Door de auto te laten staan en op deze manier de omgeving te verkennen, draag je direct bij aan een beter milieu.

Blijf evolueren

Toch ligt de verantwoordelijkheid voor meer duurzaamheid niet alleen bij de hotelgast. Er worden steeds nieuwe technieken ontwikkeld om de duurzaamheid te verbeteren. Een hotel dient continu te blijven evolueren en op zoek te gaan naar nieuwe maatregelen. Achter blijven is in de huidige tijd geen optie meer.

Klant blijft koning

Hoe goed een hotel ook wil meewerken aan een duurzamer milieu, feit is dat de klant betaalt voor een aangenaam verblijf. Het is dus belangrijk dat een hotel een goede middenweg vindt tussen de mogelijkheden om duurzamer te zijn en de behoeften van de gast.

Waar vind je duurzame hotels?

Duurzame reisvergelijker FlyGRN heeft sinds kort een vakantievergelijker waarbij je kunt vergelijken op duurzame reiseigenschappen. Zo vind je snel duurzame(re) hotels.