Hoe kun je duurzaam reizen?

Wanneer je nadenkt over reizen, dan geeft dat vooral een positief en prettig gevoel. Toch kan praten over reizen ietwat beladen aanvoelen, zodra het onderwerp wijzigt naar duurzaam reizen. Reizen kan namelijk nooit volledig duurzaam zijn. In meer of mindere mate zal de natuur en het milieu schade ondervinden, waar je ook naartoe gaat. Maar wees eerlijk, een betoog houden over thuisblijven om het milieu te sparen, is kansloos. Na een jaar hard werken, snakt iedereen naar vakantie. Als het even kan, weg van huis en op zoek naar een andere omgeving. Velen willen grenzen verleggen, dwalen door vreemde steden, andere culturen leren kennen en andere talen leren spreken. Het is wat mensen door de geschiedenis heen altijd hebben gedaan. Dus reizen zal niet ophouden te bestaan. Waar je wel invloed op kunt hebben, is de manier waarop je reist.

Kies zorgvuldig je bestemmingDuurzame bestemming Nederland

De grootste voetafdruk van reizen is meestal het vervoersmiddel zelf, zeker als je vliegt. Vermijd bij voorkeur dus vliegen. De plek die je verkiest om op vakantie te gaan, is tevens bepalend voor de grootte van de ecologische voetafdruk. Met name de afstand tussen thuis en de vakantiebestemming is van belang. Want een oord ver weg, kan meestal alleen bereikt worden per vliegtuig. Als je echt een verschil wilt maken, kies dan voor een bestemming die per auto of per openbaar vervoer te bereiken is.

Daarnaast is het belangrijk om een plaats te kiezen die niet overloopt van de toeristen, waardoor locals zich geïrriteerd of zelfs geïntimideerd kunnen voelen. Vermijd tevens bestemmingen die op zich al worden geschaad doordat er meer bezoekers komen dan dat de locatie aankan. Neem bijvoorbeeld Venetië of Machu Picchu. En uiteraard is het ecologisch gezien niet goed om te kiezen voor grote cruiseschepen en mega-resorts. Goed nadenken over je vakantiebestemming is dus echt wel zinvol.

Hoe groen is de accommodatie

Tegenwoordig zijn er veel hotelketens, maar ook vakantieparken die duurzaamheid een plek geven. Het is daarom als vakantieganger goed om eerst rond te kijken welk type accommodatie jouw wensen combineert met duurzaamheid. Vaak zijn ketens gecertificeerd door een derde partij. Global Sustainable Tourism Council is zo’n partij net als de Rainforest Alliance. Toch heeft het verkiezen van een lokale eigenaar boven een grote keten, zijn voordelen. Aangezien de lokale bevolking op deze manier profiteert van de winst en niet de grote buitenlandse ondernemingen. Ook alternatieve accommodatie vormen dragen bij aan duurzaamheid, zoals kamperen of huisruil. Al is voor deze laatste optie nog weinig animo te vinden.

Volg deze tips over duurzame accommodaties.

Plan je vakantie rondom dezelfde plek

Wanneer je reist, is het goed om zoveel mogelijk tijd te spenderen in hetzelfde gebied. Probeer op een langzamer tempo de kleine wereld om je heen te verkennen. Ga meer in op details die het gebied te bieden heeft. En als je iets verder weg wilt gaan, plan het zo dat je hiervoor het openbaar vervoer kunt gebruiken. Of zelfs de fiets. Voor Europeanen is deze manier van reizen niet heel vreemd. Toch zal het voor de Noord-Amerikanen niet gemakkelijk te begrijpen zijn. Zij zijn namelijk gewend om uren te reizen van stad naar stad. Zo plannen zij in één vakantie een rondje Europa. Het ritme leren kennen van het dorp waar je op vakantie gaat, dat heeft een onbetaalbare charme. En is onbetaalbaar goed voor het milieu.

Voeg je tussen de lokale bevolkingbackpacken en de lokale bevolking

Als reiziger ben je erg geneigd om de vakantieboeken en online aanbevelingen op te volgen. Je wilt immers niets missen. Toch is het tegenovergestelde waar. Je mist een hoop, wanneer je niet het echte contact legt met de lokale bevolking. Door je te gedragen volgens de lokale manier van leven, reis je respectvol. Zo kun je lokale bibliotheken bezoeken, markten en restaurantjes. Hierdoor raak je in gesprek met de lokale bevolking en mogelijk kunnen zij je de meest bijzondere aanbevelingen doen.

Respecteer het lokale voedsel

Ieder land en elke cultuur kent zijn eigen wijze van voedsel bereiden. Dit doet iedereen op de manier zoals dat al generaties lang gebeurt. Het hebben van vooroordelen over de diverse diëten, is zinloos. Stel je open voor wat het land en de streek je te bieden hebben. Geniet mee van al het lekkers, ook al zou het geen combinatie zijn die je thuis zelf bereidt. Uiteraard is het in bepaalde landen belangrijk om de hygiëne regels niet uit het oog te verliezen. Want ziek worden op vakantie, dat wil niemand.

Maak gebruik van herbruikbare artikelen

Afhankelijk van het soort vakantie en de ruimte die je hebt aan bagage, is hergebruiken geen slecht plan. Denk eens aan een opvouwbare waterfles, een reismok, iets van bestek of een stoffen boodschappentas. Elke keer wanneer je een van deze artikelen bij de hand hebt, hoef je geen wegwerp artikelen te gebruiken. En dat helpt het milieu.

Ga zorgvuldig om met plastic waterflesjesEco-travel Nederland

Niet ieder land is net zo veilig in het gebruik van drinkwater als Nederland. Daarom kopen heel veel reizigers steeds opnieuw plastic waterflesjes. Maar wanneer je iets voor het milieu wilt betekenen, probeer dan zo lang mogelijk een flesje water te gebruiken. Reinig het tussendoor goed om ziekmakende bacteriën te voorkomen. Vaak kun je ook gefilterd water vragen in restaurants om je flesje opnieuw mee te vullen. En in landen waar de drinkwater kwaliteit slecht is, daar wordt geadviseerd om een grote kan gefilterd water te kopen voor op de hotelkamer. Van hieruit kun je je kleine waterflesje steeds opnieuw vullen. Er bestaan zelfs flessen die worden geleverd met ingebouwde filters of je gebruikt een waterzuiveraar, een filtersysteem of simpelweg water zuiverende tabletten. Alle bovenstaande opties zijn verkrijgbaar in reizigers uitvoeringen.

Koop verstandige souvenirs

Het is goed om, voordat je een souvenir koopt, eerst te kijken waar het item is gemaakt. Je wilt namelijk dat het een echt lokaal product is en niet een geïmporteerd artikel van ver weg. Investeer in souvenirs die werkelijk een waarde hebben. Keramiek of kunst zijn een ideaal souvenir waar je thuis nog lang van zult nagenieten. Als cadeau voor vrienden of familie zouden lokale kruiden, diverse oliën of een likeur een goed idee zijn. Maar vermijd producten die bij thuiskomst waarschijnlijk direct in de prullenbak belanden. Dat is zonde.

Inpakken doe je slim

Grote winst voor het milieu behaal je door licht in te pakken. Denk goed na wat je werkelijk nodig hebt en wat mogelijk lokaal ook verkrijgbaar is. Het is voor de duurzaamheid heel belangrijk om, vooral bij vliegreizen, zo weinig mogelijk bagage mee te nemen. En vlieg je toch, kies dan voor FlyGRN. Elke kilo extra die de lucht in gaat, laat schadelijke sporen achter. Terwijl we het milieu juist willen beschermen. Reis daarom duurzaam.