De meest Groene Hotels in Amsterdam

Groene hotels zijn trendy! Gelukkig zijn reizigers zich steeds meer bewust van de manier waarop ze reizen. Mensen willen weten waar hun kleding is gemaakt en waar het eten vandaan komt. Iedereen wil op zijn eigen kleine manier bijdragen leveren aan een betere wereld. De reisindustrie speelt hier op in. Zo ook Amsterdam, en de hotels die hier zijn gelegen. In dit artikel tref je een lijst aan van de meest groene hotels in Amsterdam.

Conscious Hotel

Als een van de eerste hotels bekommerde Conscious Hotel zich over duurzaamheid in de hotel branche. Het is een pionier in groene hotels in Amsterdam. Zij durfden de lat hoger te leggen. Bij de start van het eerste hotel was al duidelijk dat er iets moest veranderen om moeder natuur te helpen. Er kwamen uiteindelijk nog 3 hotels bij en zo ontstond een hotelketen die voorop liep in duurzaamheid. In de hotels gebruikt men uitsluiten milieu-vriendelijke led-verlichting. Ook de energie die het groene hotel gebruikt, is afkomstig van duurzame energie bronnen. Verder is er een geen-contant-geldbeleid en is alles in het hotel zo ontworpen dat het vriendelijk is voor onze planeet. Maar al deze duurzaamheid heeft de ontwerpers niet in de weg gestaan om de hotels wel een hippe en vooral eigentijdse uitstraling te geven.

Element HotelDuurzaam hotel Amsterdam

Het Element Hotel is geopend in het zakelijke deel van Amsterdam. Het is een erg duurzaam hotel. Zo gebruikt het Element Hotel milieuvriendelijke materialen in de inrichting en recyclen ze het afval dat het hotel produceert. Mooi om te zien is het tapijt, dat tevens is gemaakt van gerecycled materiaal. De kunst aan de muur is gemonteerd op een basis van gerecyclede banden en de gebruikte verf bevat maar een lage hoeveelheid aan vluchtige organische stoffen (VOS). Het hotel biedt de mogelijkheid om fietsen te lenen, zodat de auto of de taxi overbodig is. Zo is het hotel in alle opzichten ontworpen, om een lang verblijf ontspannen en prettig te laten voelen.

Mercure Hotel

Mercure Hotels is wereldwijd bekend en heeft maar liefst 4 hotels in Amsterdam. Het is een hotel dat deel uitmaakt van de Accor Hotel Group. Het beleid van deze keten is gericht op een aantal belangrijke pijlers. Namelijk natuur, gebruik maken van lokale producten, CO2-uitstoot verminderen, innovatie en gezondheid. Ook vrijwel al het afval wordt gerecycled, van accu’s en boeken tot en met het voedsel. Verder wordt er geïnvesteerd in het personeel, door middel van scholing. Het personeel is per slot van rekening de groep die het duurzaamheidsbeleid moet uitdragen. Inmiddels heeft deze keten de Green Key ontvangen en mogen zij zich gouden lid noemen.

Hotel Amstelkwartier

Het Amstelkwartier mag zich met trots het meest duurzame hotel van heel Europa noemen. Het is gevestigd in Amsterdam Oost in het Amstelkwartier. Met maar liefst 22 verdiepingen en 288 kamers biedt het hotel een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw is gedeeltelijk gebouwd met het oude beton van de Shell toren. Ook wel de ADAM toren genoemd. Het Amstelkwartier wil vooral uitstralen dat duurzaamheid en oog voor luxe en detail, prima hand in hand kunnen gaan. De buitenzijde van het gebouw is daarom zeer innovatief te noemen. Door bewegende panelen beheerst men op revolutionaire wijze het klimaat in het gebouw. Zo zijn ze erin geslaagd om direct te besparen op energie voor koeling, verwarming en ventilatie. De panelen aan de buitenzijden reageren op klimaat en op tijd.

De hotelkamers op zich zijn gezellig ingericht, volgens ontwerp van Conran & Partners uit Londen. Het hotel wil zich in het bijzonder concentreren op het gebruik van bioafval om hierop hun eigen groenten te verbouwen. Daarom experimenteren ze tevens met verticale landbouw, waardoor ze de ruimte zo efficient mogelijk gebruiken. Ze bereiden het eten volledig zelf en de ingrediënten zijn afkomstig uit eigen tuin of van lokale leveranciers.

Jakarta Hotel Amsterdam

Het bijzondere en absoluut duurzame hotel op Java Eiland is het Jakarta Hotel Amsterdam. Dit is een bijzonder hotel in deze lijst met groene hotels. De locatie biedt ruimte aan 200 luxe kamers, die allen zijn geïnspireerd op de Indonesische stijl. Het is een 4 sterren hotel dat zich energie neutraal noemt. Het hotel is ingericht met puur gerecyclede materialen. Zelfs het personeel draagt duurzaam gemaakte bedrijfskleding. Via PV-panelen die bevestigd zijn in de gevel en op het dak, wordt er zonne-energie opgevangen. Deze energie wordt omgezet in elektriciteit voor de opwarming van het douchewater in het hele hotel. De verwarming en koeling van de diverse kamers en ruimtes gebeurt door middel van een speciaal ontworpen warmte- en koudeopslagsysteem.

Het panoramische uitzicht op de stad Amsterdam en het IJ is prachtig. Een aantal kamers zijn voorzien van balkon als extra luxe. Verder biedt het hotel een comfortabele wellness aan, een sauna en een verwarmd zwembad. In samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam is er een heuse Aziatische binnentuin vervaardigd. In het centrale deel van het hotel is een subtropische tuin gerealiseerd voorzien van metershoge palmen, planten en bomen uit Azië.

Boot & Co

Hotel Boot & Co is nog in aanbouw en zal naar verwachting eind 2019 haar deuren openen. Het hotel wordt speciaal ontworpen voor reizigers die veel waarde hechten aan een thuisgevoel. Het unieke concept combineert een uniek design met de vrijheid van een appartement en het heerlijke comfort van thuis. Het doel is dat gasten hier voor langere tijd kunnen verblijven. Het hotel is uitgerust met 84 hotelappartementen. Het duurzame appartementen hotel zal worden voorzien van een luxe spa en een uitgebreide fitness studio. Ook een moderne lounge, een bar met internationale allure en een bijzonder restaurant zullen niet ontbreken.

Hotel BOAT & CO zal absoluut een unieke verblijfsplek worden waarbij kwaliteit en authenticiteit voorop staan. Er is samengewerkt met zowel nationale als internationale partners om een goed en duurzaam effect te hebben op de lokale gemeenschap en zijn omgeving. Het hotel is gelegen in een volledig klimaat neutrale omgeving. Daarnaast zullen ze besparen op watergebruik, zonder dat gasten hier nadeel van ondervinden. Het water wordt vervolgens hergebruikt, uiteraard volgens de laatste innovaties. De isolatie die werd gebruikt bij de bouw is van de hoogste standaard en het hotel zal worden verwarmd door fabrieken in de omgeving. Energie zal worden opgewekt met zonnepanelen en als eigenaar van een elektrische auto, kan deze zonder problemen worden opgeladen in de moderne parkeergarage.