De meest eco-vriendelijke hotels ter wereld

Wie reist, reist steeds bewuster. Moeder Aarde is ons erg dierbaar en het wordt daarbij steeds makkelijker om te verblijven in eco-vriendelijke hotels. Duurzaamheid is steeds belangrijk, ook voor reizen. Simpelweg omdat het aanbod groter wordt. Eco-vriendelijke hotels dragen deze titel, omdat ze gebouwd zijn van duurzame materialen en vanwege het aanbod aan lokale producten. Daarnaast verminderen ze de schade aan het milieu door een duurzaam beleid te hanteren. Je kunt natuurlijk dichtbij huis naar groene hotels gaan, zoals in Amsterdam. Maar als je verder weg op vakantie wilt, zijn er overal ter wereld eco-hotels te vinden.

Onderstaande lijst met hotels is bijzonder. Deze hotels laten zien dat duurzaamheid prima samen gaat met luxe en comfort.

Zuid Afrika, Marataba Trails Lodgeduurzaam resort Afrika

Afgelegen en ver weg van de bewoonde wereld, ligt deze luxe lodge. Wanneer je zoekt naar een digitale detox, dan is dit het adres. Wi-Fi of welk type signaal dan ook, zul je hier moeten missen. Je blik zal puur gericht zijn op de prachtige natuur en de gemakken die de lodge te bieden heeft. Het is een kleine accommodatie die plek biedt aan maximaal 8 personen. Er heerst een rust, die te allen tijde gerespecteerd wordt. De accommodatie is duurzaam door volledig gebruik te maken van zonnepanelen.

De Lodge is gelegen in het midden van het Marakele National Park. Hierdoor heb je keuze uit diverse routes om het gebied rondom de schitterende Kransberg te verkennen. De Kaapse Gier is een bedreigde diersoort die onder andere in dit park terug te vinden is. Ook is het park het leefgebied van de Big 5. Dit zijn de olifant, de leeuw, de buffel, het luipaard en de rhinoceros. Er wordt veel energie besteed om de leefomstandigheden van de dieren optimaal te houden. De accommodatie is netjes, maar het is de luxe en de pracht van de natuur die de ware reden vormt om hier te willen zijn.

Japan, Hoshinoya Karuizawa resort

Een bijzonder resort dat zijn eerste heetwaterbad begon te graven in 1914. Je vindt er eeuwenoude, prachtig bloeiende bomen, slechts gelegen op korte afstand van de stad Tokio. Ze staan langs riviertjes die kalm naar beneden stromen vanaf de berg Asama. Deze beide elementen zijn gebruikt als bron van inspiratie bij de bouw van het resort. Lange ononderbroken lijnen, neutrale kleuren en hoge ramen tot aan het plafond, geven een rustig en kalm gevoel. Het resort wordt moeiteloos opgenomen door het omliggende landschap, alsof het er altijd al heeft gestaan.

De rivier speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid van dit hotel. Zo wordt de energie, bestemd voor het resort, opgewekt door hydro-elektriciteit. Maar liefst 70% van het resort wordt op deze wijze van stroom voorzien. En om het de gasten comfortabel te maken, is de vloer voorzien van vloerverwarming.

Het heetwaterbad dat ooit werd gegraven, is tegenwoordig een gemeenschappelijk badhuis geworden. Zowel het stenen binnenbad, het buitenbad als de sauna zijn voorzien van gezond water met een laag gehalte aan alkaline. Het water is afkomstig uit een natuurlijke bron. Het is daarom dat de bomen volop in bloei staan met een pracht aan bloemen.

Puerto Rico, Hix Island HouseGroen hotel Italië

Het Caribisch eiland Puerto Rico toont werkelijk de wonderen van de natuur. Het Hix Island House is strategisch gebouwd. Het zijn verschillende huizen die de verkoelende passaatwind opvangen. Wat je hier terugziet is de Wabi-Sabi filosofie. Deze filosofie verkondigt het gebruik van natuurlijke materialen en zegt dat aanpassen aan de natuur je verwelkomt in het aardse en imperfecte van de natuur. Het guesthouse wordt qua energie volledig door zonne-energie aangedreven. Het is heerlijk vertoeven op Sun Bay. Maar ook de yoga klasjes in de schaduw, geven een gevoel van rust en luxe midden in de natuur.

Zwitserland, Whitepod

Ben je op zoek naar een unieke camperervaring, dichtbij Genève? Dan ben je vooral in de winter aan het juiste adres. Wanneer binnen de houtkachel knettert en je de kou van de sneeuw vergeet aan de buitenkant. Dan kom je echt tot rust in het koepelvormige hutje. In de zomer wordt Whitepod juist één met de natuur, door de groene camouflagekleuren. Het is een prachtig gezicht, te midden van de groene heuvels op het Zwitserse platteland. Het is een resort waar zelfs aan de kleinste details is gedacht. Zo word je dagelijks verwend met een thee-uurtje. Er wordt zelfgemaakt gebak geserveerd en er zijn tal van seizoensactiviteiten te beoefenen. Ook worden er wandeltochten georganiseerd en is er ruimte voor sport, zoals tennis, reuzenschaak en badminton. En wanneer de winter weer aanbreekt, dan mag een heerlijke sauna niet ontbreken.

Sri Lanka, Jetwing Vil Uyana

En bijzonder complex dat ooit als familieproject werd gestart in 1970. Duurzame strategieën werden al in het begin toegepast. En met respect voor het milieu werd het resort in de loop van de tijd steeds verder verbeterd. Toch heeft het resort nooit ingeleverd aan comfort en luxe. De bruisende stad Colombo ligt op enkele uren afstand. In het resort geniet je van de rust en de pracht van het natuurreservaat, waar vogels, zoogdieren, vlinders en amfibieën hun veilige thuis hebben.

Sri Lanka is uitgestrekt en dat uitzicht is het best zichtbaar vanaf de top van de palei ruïnes van Sigiriya. Het is een werelderfgoed uit de 5e eeuw.

In de ochtend schittert de zon over de rijstvelden en word je kalm wakker in een huisje van gerecycled materiaal. Met geweven rieten muren en daken van cogon-gras. Pas wanneer je dat ervaart, begrijp je de eenvoud van een echte eco-vakantie.

VS, Nevada, Mandarin Oriental Las Vegas

Mocht er nog twijfel bestaan of luxe ook milieuvriendelijk kan zijn, dan wordt die twijfel hier direct weggenomen. Het ultra chique Mandarin Oriental Las Vegas vormt de top van het ecotoerisme. Het is een bijzonder resort dat wordt gevormd door mooie zwembaden en sierlijke suites. Het zeer luxe hotel in Aziatische stijl is gelegen in Las Vegas. Het geeft een ervaring die je niet snel zult vergeten. Het hotel telt 392 kamers. Wat het Mandarin Oriental duurzaam maakt, is het gebruik van energiebesparende verlichting, de organische keuken en de milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Zo zie je maar dat eco prima samengaat met luxe en comfort.

Italië, Lefay Resort en Spa Lago di Garda

Aan het Gardameer vind je het 5 sterren resort en spa Lefay. Het is gelegen midden in een verfijnd Mediterraans landschap, tussen heuvels en olijfbomen. Het resort biedt een prachtig zwembad met een uniek uitzicht over het Gardameer. De duurzaamheid wordt gerealiseerd door het overvloedige water uit het zwembad te gebruiken voor irrigatie. Verder hanteert het restaurant strikte standaarden met betrekking tot het gebruik van seizoensproducten. Deze zijn afkomstig van uitsluitend lokale leveranciers van traditionele Mediterraanse, organische producten.

Duurzamere hotels vergelijken

Vliegticket vergelijker FlyGRN heeft een hotelvergelijker gebouwd die voor elke 100 euro die je uitgeeft aan hotels een boom plant.